Tage Danielsson

5 februari 1928-13 oktober 1985

external image tagedanielsson_45997487.jpgexternal image author-1838.jpg

"Utan tvivel är man inte klok"


Tage Danielsson föddes den 5 februari 1928 i Linköping, redan sedan barnsben hade han ett stort intresse för teater, allt började i Linköpings Folkets Park, där hans mor Elsa arbetade. Tage spenderade stora delar av sin barndom just där, allt ifrån att han var åtta tills han tog studenten, han var vad man skulle kunna kalla en "alltiallo" och hjälpte till med allt från att städa till att sälja godis och biljetter. Där spelades allt från revyer till seriösa dramer och detta var Tage alltså mycket fascinerad över.
external image 020725001.jpg
Linköpings Folkets park.

Barnen i området brukade ofta "leka" teater, till en början var Tage väldigt blyg och vågade inte riktigt delta så mycket som han nog egentligen ville, han fick därför istället ofta hjälpa till med kulisserna.

Men något Tage la ner mycket tid och energi på var skolan, han var en mycket flitig elev och gick år 1948 ut gymnasiet med toppbetyg i alla ämnen utom idrott, efter gymnasiet, alltså år 1949, skrev han in sig på Uppsala universitet.
Han blev sedan medlem i "Östgöta nations spex", som var en slags teatergrupp, där satte han och Hatte Furuhagen upp spexet Gustav Hasa eller Glid i natt eller I fara i Mora, som var Tages första föreställning. Han blev sedan även medlem i Juvenalorden, som var en humorgrupp där det sägs att en mycket speciell humor odlades. Han fick även en pub uppkallad efter sig, den heter "Tages Källare".

År 1954 sände han sitt första radioprogram i Sveriges Radio, "Andersson i nedan", som var ett slags humorprogram. År 1959 fick han den stora äran att bli Sveriges Radios underhållningschef. Han är även grundaren och hjärnan bakom sommarprogrammet "Sommar", som sänds varje sommar, än idag.

Det var även på Sveriges Radio han kom i kontakt med Hans Alfredsson, som kom att bli kända som "Hasseåtage", tillsammans regerade de i Sveriges humorhimmel under den största delen av 60 och 70-talet. De gjorde också flera teateruppsättningar tillsammans, b la de kända Gula hund och Svea hund. De ligger även bakom filmerna "Att angöra en brygga", "Picassos äventyr" och "Fröken Fleggmans mustasch".
external image hasse%C3%A5tage.jpg
Hasse & Tage.

Den mest kända boken Tage Danielsson skrivit är nog "Karl-Bertil Jonssons Julafton", den har nog de allra flesta i Sverige någon gång sett. I sådana fall kanske till och med på självaste julafton där den traditionellt visas varje år. Från början var historien en julhälsning från bokförlaget Wahlström & Widstrand. Berättelsen animerades 1975 av Per Åhlin och filmen visas som sagt traditionellt varje julafton på Sveriges television.
Karl- Bertil Jonsson den idealistiska borgarsonen, som påminner om Robin Hoods devis " ta från de rika och ge till de fattiga". Han utnyttjar sin anställning som sorterare på posten för att kunna stjäla julklappar - vars adresser är rika nog att klara sig utan dem.
external image karlbertiljonsson5208.jpg
Många tror att Karl-Bertil Jonsson är något av en "parodi" på Tage som ung, men Tage har varit noga med att berätta att så inte är fallet!

Tage Danielssons har även regisserat filmen "Ronja Rövardotter" år 1984, som baseras på Astrid Lindgrens bok "Ronja Rövardotter" år 1981. Olle Hellbom, som regisserat alla av Astrids tidigare filmer hade 1982 oväntat och tragiskt gått bort och arbetet med filmen om Ronja Rövardotter var nära att avbrytas pg a att Astrid inte hittade någon ersättare. Det var då frågan "har du frågat Tage?" dök upp, och det hade hon inte gjort. Tage var redan från början mycket intresserad av att göra filmen, det enda förhindret var att han nu led av en mycket svår cancer, och inte visste om han skulle klara av att slutföra arbetet. Men han belöt sig alltså senare för att han trotsallt skulle ta på sig arbetet med att göra boken till film. Filmen kom senare att bli en svensk klassiker, som de flesta andra av Astrids filmer, och den blev tilldelad många priser, t ex "Silverbjörnen" vid filmfestivalen i Berlin.
external image 308259_350_253.jpg
"Tage, Dan Håfström, Astrid Lindgren & Hanna Zetterberg under inspelningen av Ronja Rövardotter."

Det var under våren 1985 som det framkom att Tages cancer var väldigt svår, han åkte runt till många olika behandlingshem och sjukhus i Sverige, men även utomlands, för att försöka bli frisk, men han blev alltmed att tiden gick sämre och sämre. Tage dog den 13 oktober 1985 i sitt rum på Karolinska sjukhuset. Hela Sverige minns Tage som en mycket varm och älskad man, han gjorde ett stort avtryck i svensk historia.Böcker och diktsamlingar av Tage:
 • 1963, Tage Danielssons Bok
 • 1964, Sagor för barn över 18 år (som bl a innefattar "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton")
 • 1965, Tage Danielaaon Postilla
 • 1966, Grallimmatik
 • 1976, Å, vilken härligt fred (tillsammans med Hans Alfredsson)
 • 1967, Tage Danielssons samlade dikter
 • 1968, En soffliggares dagbok
 • 1968, Mannen som slutade röka
 • 1969, Herkules Jonsson och de makalösa mellandagarna
 • 1970, Tage Danielssons typer
 • 1974, Tage Danielssons tankar från roten
 • 1975, Tage Danielssons bokbok
 • 1976, Tage Danielssons tanke från roten
 • 1977, Tage Danielssons rotbok
 • 1978, Tage Danielssons mytologi
 • 1980, Texten till animalen
 • 1980, Samlade tankar om kärnkraft
 • 1984, Tage Danielssons paket
 • 1984, Hur Ronja Rövardotter blev film
 • 1985, Tage Danielssons samlade tankar från roten
 • 1986, Svenska ord i toner