Stig Dagerman
stickan_dagerrman.jpg


Inledning/bakgrund
Vi fick en uppgift att skriva om en författare. Alla blev tilldelade varsin författare och vi fick Stig Dagerman. Det som var speciellt med detta arbete var att vi skulle testa på hur det var att arbeta på distans, alltså att hålla kontakten med elever från en annan skola genom internet. Detta var en utmaning för oss alla.

Frågeställningar
 • När levde författaren?
 • Var föddes, levde och dog författaren?
 • Hur var hans/hennes uppväxt?
 • Hur såg samhället ut då hon/han levde?
 • Hur kommer det sig att Hon/han skriver på sitt speciella sätt?
 • Finns det något speciellt ämne hon/han skriver om?
 • Hämtar hon/han inspiration till sitt skrivande från någon speciell plats, miljö eller ämnesområde?
 • Varför blev hon/han författare?
 • Har hon/han haft något annat yrke?
 • Vilken genre skriver hon/han inom?
 • Vilken eller vilka böcker är hon/han mest känd för?
 • … det finns säkert mycket mer som kan vara av intresse – ta med det!


Undersökning
När levde författaren? Var föddes, levde och dog författaren? Hur var hans/hennes uppväxt?
Stig blev född den 5 oktober i Älvkarleby år 1923. Han levde en tid i Stockholm men återvände till Älvkarleby där han slutligen dog år 1954 och ligger begraven idag. Stig jobbade som svensk författare och journalist på 40-talet. Han växte upp hos sina farföräldrar då modern lämnade familjen tidigt och fadern inte hade råd att försörja honom. Stig beskriver tiden hos farföräldrarna ändå som den i hans liv. Han beundrade stort sin farfar som år 1940 mördades av en psykiskt sjuk person, inte lång tid efter detta dog också farmodern av en hjärnblödning. Han begick ett av flera självmordsförsök under denna dramatiska tid. Stig hade under tonåren anslutit sig till Sveriges syndikalistiska ungdomsförbund, där gjorde han sig nytta som skribent. Denna tid skulle komma att betyda mycket i hans liv.

Hur såg samhället ut då han/hon levde? Hur kommer det sig att han/hon skriver på sitt speciella sätt? Finns det något speciellt ämne han/hon skriver om? Hämtar hon/han inspiration till sitt skrivande från någon speciell plats, miljö eller ämnesområde?
Stig Dagerman skrev under 40-talet en rad olika noveller och böcker. Några av dessa handlade bland annat om de katastrofer som förekom i Europa under denna tid. Det de flesta förknippar med 40-talet är antagligen andra världskriget och förintelsen, något som hade stor inverkan på Stig. Han blev under efterkrigstiden sänd av Expressen till Tyskland för att få en bild av läget i Tyskland. Han skrev tolv reportage om detta när han kom hem till Sverige igen. Dessa reportage väckte stor uppmärksamhet hos det svenska folket, men ännu mer uppmärksamhet väcktes när han släppte boken "tysk höst" där han samlat alla reportage. Det många reagerade på var att Stig, till skillnad från många andra, gav känslan av att det var synd om tyskarna trots de hemskheter som de ställt till med. Tysk höst är den bok han blivit mest känd för.

Man kan uppfatta Stigs noveller och böcker som ångestfyllda. Några exempel är novellen "Att döda ett barn" och boken "Ormen". Han skriver ofta om döden, känslor och besvär. Att han skriver om just dessa ämnen och på detta sätt beror nog till största del på den dramatiken han upplevde i sin barndom, men han har också hämtat inspiration ifrån andra upplevelser i hans liv. Boken "Ormen" skrev han efter att han rykt in i det militära och det var mycket därifrån han hämtade tankar och miljö. Denna bok fick förövrigt mycket positiv kritik och var den första boken Stig skrev. När han skrev boken "Bränt barn" befann han sig i en fiskarby i Bretagne, Frankrike. Han nämner i en artikel att han skrev denna bok "i stor ensamhet i ett låst rum i en sovande fransk by med en kontinent mellan författaren och dem han svikit." Bränt barn är en roman, liksom många av de andra böckerna som Dagerman skrivit är.

Stig började skriva böcker i ungdomen då det hände mycket i hans liv. I huset han bodde fick han höra ett flertal berättelser som han blev inspirerad av. Han fick också en bror som bidrog till att han fick mycket ensam tid, det var då hans skrivande började på riktigt. Han skriver mest skönlitterära texter, och de flesta av hans böcker är romaner.

Alla Stig Dagermans böcker/noveller/romaner handlade just om temat skräck, ångest och de flesta utspelande sig i barackmiljö.
1949 mördades farfadern av en psykiskt sjuk person och en kort tid därefter fick farmodern en hjärnblödning. Påfrestningarna gjorde att Dagerman begick det första i en serie självmordsförsök under sin livstid.
Utifrån det tror jag att Dagerman fick sina idéer och tankar om att just skriva om ångesten och skräcken. Att han hade sina egna självmordstankar och ville förmedla dom på ett sätt till alla andra, just därför skrev han om det.


Ormen Boken Ormen handlar om människor med olika liv och förutsättningar framträder. Boken handlar om en huggorm som finns någonstans på militärlägret och stör soldaterna och håller dom vakna på nätterna. Ormen blir en slags symbol för ångest. Stig Dagerman säger själv "att det inte går att förneka och förtränga en människas ångest, vi måste tvärt om bli medvetna om den". Ormen bygger på Stigs egna erfarenheter som han fått under en militärtjänst i andra världskriget. I boken finns också med om Stigs tänkar och åsikter om politik. När stig var 18 år var han även politiskt engagerad i ett ungdomsförbund. Där träffade han sin första fru som var flykting från Tyskland.

De dömdas ö

De dömdas ö handlar om ångest och ensamhet. Det utspelar sig ett mardrömms fantasilandskap. Sju människor har hamnat på en obebodd ö efterett skäpps olycka. Ön är omringad av farliga och aggresiva djur och i vattnet cirkulerar en stor fisk som dödar alla som går ner i vattnet. Människorna lider av brist på mat och vatten, dom sysselsätter sig med meningslösa saker istället för att hitta strategier för att överleva.

Böcker av Stig:

Ormen, roman.
Nattens lekar, noveller.
Dagsedlar, dagsverser ur Arbetaren.
Tysk höst, resereportage från Tyskland 1946.
Bränt barn, roman.
De dömdas ö, roman.
Bröllopsbesvär, roman.
Essäer och texter
Dikter, noveller, prosafragment
Vårt behov av tröst är omättligt...

Sammanfattning

Stig Dagermans uppväxt
Stig blev född den 5 oktober i Älvkarleby år 1923. Han levde en tid i Stockholm men återvände till Älvkarleby där han ligger begraven idag. Stig jobbade som svensk författare och journalist på 40-talet. Han växte upp hos sina farföräldrar då modern lämnade familjen tidigt och fadern inte hade råd att försörja honom. Stig beskriver tiden hos farföräldrarna ändå som den bästa i hans liv. Han beundrade stort sin farfar som år 1940 mördades av en psykiskt sjuk person, inte lång tid efter detta dog också farmodern av en hjärnblödning. Han begick ett av flera självmordsförsök under denna dramatiska tid. Stig hade under tonåren anslutit sig till Sveriges syndikalistiska ungdomsförbund, där gjorde han sig nytta som skribent. Denna tid skulle komma att betyda mycket i hans liv

Inspiration och miljö
Stig började skriva böcker i ungdomen då det hände mycket i hans liv. I huset han bodde fick han höra ett flertal berättelser som han blev inspirerad av. Han fick också en bror som bidrog till att han fick mycket ensam tid, det var då hans skrivande började på riktigt. Han skriver mest skönlitterära texter. Han skrev under 40-talet en rad olika noveller och böcker. Några av dessa handlade bland annat om de katastrofer som förekom i Europa under denna tid. Det de flesta förknippar med 40-talet är antagligen andra världskriget och förintelsen, något som hade stor inverkan på Stig. Han blev under efterkrigstiden sänd av Expressen till Tyskland för att få en bild av läget i landet. Han skrev tolv reportage om detta när han kom hem till Sverige igen. Dessa reportage väckte stor uppmärksamhet hos det svenska folket, men ännu mer uppmärksamhet väcktes när han släppte boken Tysk höst där han samlat alla reportage. Det många reagerade på var att Stig, till skillnad från många andra, gav känslan av att det var synd om tyskarna trots de hemskheter som de ställt till med. Tysk höst är den bok han blivit mest känd för.

Man kan uppfatta Stigs noveller och böcker som ångestfyllda. Några exempel är novellen Att döda ett barn och boken Ormen. Han skriver ofta om döden, känslor och besvär. Att han skriver om just dessa ämnen och på detta sätt beror nog till största del på den dramatiken han upplevde i sin barndom, men han har också hämtat inspiration ifrån andra upplevelser i hans liv. Boken Ormen skrev han efter att han rykt in i det militära och det var mycket därifrån han hämtade tankar och miljö. Denna bok fick förövrigt mycket positiv kritik och var den första boken Stig skrev. När han skrev boken Bränt barn befann han sig i en fiskarby i Bretagne, Frankrike. Han nämner i en artikel att han skrev denna bok "i stor ensamhet i ett låst rum i en sovande fransk by med en kontinent mellan författaren och dem han svikit". Bränt barn är en roman, liksom många av de andra böckerna som Dagerman skrivit är. I boken Bröllopsbesvär är miljön hämtad från Älvkarleby, dit han ofta återkom i skrivandet.

Böcker han skrivit
Den första boken som Stig skrev var romanen Ormen, efter den skrev han romanen De dömdas ö och de båda böckerna kom ut år 1945. Två år efter detta släpptes novellsamlingen Nattens lekar och samma år kom också resereportaget från Tyskland, Tysk höst, ut. År 1948 kom romanen Bränt Barn och året därpå släpptes nästa roman, Bröllopsbesvär. En samling dagsverser och dagsedlar ur tidningen Arbetaren kom ut 1954. Vissa av böckerna släpptes också efter hans död. Dessa böcker var samlingar av olika texter Stig skrivit. Essäer och texter kom ut år 1983 och sedan kom också Dikter, noveller och prosafragment. Den sista utgivna boken var Vårt behov av tröst är omättligt och den gav Stig Dagermansällskapet ut år 1993.

Till sist
Trots att Stig Dagerman levde ett väldigt annorlunda liv och skrev på ett annorlunda sätt, beskrivs han av släkt och vänner ändå som en glad person. Att han mådde dåligt märktes alltså inte av så mycket, enligt dem. Han genomförde ett antal självmordsförsök under sin livstid och år 1954 tog han efter en djup depression livet av sig.

Källor
http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=1070
http://www.bok.nu/Stig_Dagerman/Brant_barn
//http://www.lul.se/upload/5649/Dagermanw.pdf//
Intevju med Turistinformationen, Älvkarleby.