Grupp 20 - Författare Selma Lagerlöf


Bokrecensioner


Selma Lagerlöf

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf föddes den 20 november 1858 på Mårbacka i Värmland. Hon är en av Sveriges mest framgångsrika författare och hon uppskattas av många. Hennes pappa hette Gustaf Lagerlöf och han var löjtnant och hennes mamma hette Louise Wallroth. 1891 när Selma var 33 år gammal gavs hennes första roman Gösta Berling saga ut. Hon fick 1909 Nobelpriset i litteratur.
Selma var den första kvinnan som fick Noblepriset i litteratur.

Uppväxtåren

På herrgården Mårbacka i Värmland föddes Selma Lagerlöf. Hon var det femte barnet i familjen. Selma föddes med en höftskada ,då hennes ledkula i höften inte satt fast som den skulle. När hon var tre och ett halvt år gammal blev hon helt förlamad i båda benen samtidigt som hon blev sjuk . Lika plötsligt som förlamningen hade kommit så försvann den också. Men under hennes barndom så hade hon inte lika lätt att leka som andra barn hade.
Hon var mycket lugnare och allvarligare än sina syskon, kompisar och det berodde nog mycket på hennes höftskada.

På den tiden fick de flesta borgeliga barn sin utbildning i hemmet och det fick också Selma och hennes syskon. En lärare kom till Mårbacka och undervisade i både engelska och franska.
Selma var ett begåvat barn som älskade att läsa och den första bok hon läste var en indianbok. Redan när Selma bara var sju år gammal bestämmde hon sig för att bli författare.

Selma var bara tio år gammal när hon läste igenom hela bibeln och det gjorde hon för att hennes pappa var mycket sjuk då och hon trodde att om hon läste den så skulle han bli frisk. Efter det så levde hennes far sjutton år till men ingen vet om han blev frisk eller inte. Selma förstod tidigt språket i bibeln och det hade hon nytta av senare som författare. Vid tolv års ålder skrev hon en ganska lång dikt om Mårbacka och senare i sin uppväxt fortsatte hon att skriva verser. När hon var fjorton år gammal åkte hon till stockholm för att få sjukgymnastik för sin höftskada.

Selma Lagerlöfs död

Den sjunde mars 1940 satt Selma tillsammans med sin syster och plötsligt kännde hon sig trött och svag. Samma natt blev Selma plötsligt sjuk och hon låg medvetslös i sin säng i ungefär en vecka. På lördags morgonen den sextonde mars dog Selma av hjärnblödning och lunginflammation. Hon blev 81 år gammal. På påskaftonen år 1940 begravdes Selma och det var många flaggor efter vägarna i Mårbacka som var på halv stång. Många skolbarn hade små gula och blåa flaggor i händerna för att ta ett sista farväl av den stora och omtyckta författaren. Man kunde höra Selma Lagerlöfs begravning på radion.


selma2.jpg
Selma Lagerlöf


Selmas yrken genom åren
Selma Lagerlöf har inte bara varit författare i sitt liv. Hon har utbildat sig till lärarinna också på lärarinneseminariet i Stockholm och hon började där hösten 1882. Det var en högre utbildning hon gick då och den pågick i 3 år, och då när hon avslutat utbildningen dog hennes far. Tidigare år har hon läst till lärare fast på en lägre nivå. Efter det var hon hemmadotter i något år.
Medans Selma var och utbildade sig i Stockholm så fick familjen på Mårbacka problem. Selmas far gustaf hade missköt sig med ekonomin så familjen fick lov att sälja Mårbacka.
När Selma avslutat sin utbildning fick en lärartjänst vid Elementarskolan för flickor. Hon arbetade där under åren 1885 - 1895. Alltså i 10 år har Selma varit lärarinna. Selma var en uppskattad och omtyckt lärarinna, och hon passade bra med eleverna.

Böcker av Selma
Några böcker som Selma skrivit är:
  • Gösta Berlings saga
  • Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige
  • En Herrgårssägen
  • Jerusalem
  • Drottningar i Kungahälla
Genre
Selmas genre i böckerna varierar lite men det flesta börjar som en helt vanlig saga gör men "Det var en gång en". Nils Holgersson-boken är typ av en saga fast den var tänkt som att det skulle vara en geografibok. Hon skriver också skönlitteratur.