l_8a45e5ab68f9417191a7bea7f26acb70.jpgLagerkvist.jpgLagerkvist_p.jpg
Pär Fabian Lagerkvist
1891 - 1974

Min ångest är en risig skog
där blodiga fåglar skrika.
Stoltare ödemark finner du nog;
men det kvittar mig nu lika!"
En dikt av Per Lagerkvist.

Bakgrund
Pär Lagerkvist föddes i Växjö under våren 1891 som son till en bangårdsförmannen Johan lagerkvist och frun Johanna Blad.
Han var den yngste i en syskonskara på 7 personer. Hans födelsenamn Pär stavades först per. Under hans barndom ville han gärna läsa, men dom enda böckerna som fanns i hemmet var bibeln och psalmböckerna, dock under sin tonårstid kom han i kontakt med darwinism och socialismen och började ifrågasätta sin bibliska bakgrund. I början av 1910-talet studerade han i uppsala, han vistades även långa stunder i Frankrike, Danmark, och Italien fram till 1920-talet. Hur hans ifrågasättning på hans troende blev under sin tonår har han beskrivit i romanen ; gäst i verkligheten som utkom 1925."


Familj.
Pär Fabin Lagerkvist, föddes 23 maj och blev det sista barnet för hans föräldrar. Han hade 1 bror samt 5 systrar, I väntan sin tid på att bli författare hade pär det ekonomiskt svårt, då fanns hans bror Gunnar och stöttade han både ekonomisk och moraliskt. Han uppfostrades i ett strängt religöst hem, även hans mormor och morfar hems var det. Tack vare att han var väldigt bibliskt uppfostrad, så var han troende. Hans favorit plats när han var liten var hemma hos mor och farföräldrarna, och det gjorde att han älskade dom väldigt högt. Men under hans tonår dog hans mormoder och det tog hårt på han så han tappade sin barndoms tro. När han var 27 år gammal gifte han sig med danskan Karen Sørensen, dock hade dom träffats redan 2 år tidigare. Samma år som dom gifte sig föddes dottern Elin. Men 1920 lämnade han familjen pga att dom hade haft det svårt ekonomiskt och det tärde mycket på äktenskapet. Han levde nästan åtskillt från dom helt, fram tills 1925 då skillsmässan var ett faktum. Men redan samma år gifte han om sig med änkan Elaine Sandels, dom fick ett lyckligt äktenskap utan problem, 1926 fick dom även tvillingsönerna Bengt och ulf. 1967, dog Eliane och det väldigt hårt på pär, som sörjde henne mycket, i en av sina böcker teckande han ett porträtt av sin högt älskade fru. han själv dog den 11 juli 1974.

Hans livsverk.
Pär Lagerkvist skrev 42 verk som var dikter, romaner och facklitteratur. Och han hade stor vingbred när han skrev, och det menas med att han skrev alt ifrån glada och fina berättelser till dystra dikter. Och hans vingbred var större än någon annan än sina samtida författare.
Under hans resa i Frankrike påverkades han mycket av den växande kubismen. Kubismen påverkade hans skrivande under en kort tid. Kubism är en konst stil. Man kunde visa känslor och tankar med former och färger och man började även att måla i 3D. Han skrev med enkel stavning och enkla former. Men han slutade att skriva så och skrev aldrig så igen. Så det var bara en liten del av hans hela skrivande. Pär Lagerkvist påverkades också av hans uppfostran. För han uppfostrades kristet. Men när han blev äldre stötte han på nya tankar kring religion och vetenskap som syntes i hans skrivande.
Pär Lagerkvist var mycket engagerat inom politik. Hans åsikter blev nedskrivna i hans verk och han talade aldrig högt om dem. Ett exempel är ’’Bödeln’’ som visade vad han tyckte om den växande Nazismen. Men den brändes av Nazisterna under 30-40 talet. Men den blev känd över hela världen.

Ångest är en av hans mest kända dikter som han skrev under första världskriget (1916) och den och det här är början av den:

Ångest, ångest är min arvedel
min strupes sår
mitt hjärtas skri i världen
Nu styvnar löddrig sky
i nattens grova hand
nu stiga skogarena
och stela höjderna
så kargt mot himmelens
förkrympta valv.
hur hårt är allt,
hur stelnat, svart och stilla!

En annan välkänd dikt är Aftonland som skrevs 1953.

Han skrev även mycket dramatik. Som t.ex. De vises sten (1947) och Låt människan leva (1950). Även många utav hans romaner blev dramatiserade. Och ibland även filmatiserade.
Barabbas är en av de romaner som blivit filmatiserade och dramatiserade. Den svenska filmen till Barabbas kom ut 1953. Och den romanen är den som blivit översatt till flest språk utan av hans verk.
Han skrev och en roman som hette Dvärgen och den var ungefär som en dagbok. Man kunde följa dvärgens tankar. Han var en tjänare vid hovet i Italien under medeltiden.

Sammanfattad bibliografi:

Människor (1912)
Ångest (1916)
Kaos (1919)
Onda sagor (1924)
Kämpande ande (1930)
I den tiden (1935)
Seger i mörker (1939)
Dvärgen (1944)
De vises sten (1947)
Barabbas (1950)
Aftonland (1953)
Sibyllan (1956)
Pilgrim på havet (1962)
Det heliga landet (1964)


Priser och utmärkelser:
De nios stora pris (1928)
Ledamot av svenska akademin (1940)
Hedersdoktor vid Göteborgs universitet (1941)
Bellmanpriset (1945)
Nobelpriset i litteratur (1951)

Pär Lagerkvist kunde ha fått nobelpriset redan år 1950 men juryn valde istället Bertrand Russell. Men Pär Lagerkvist fick nobelpriset året efter, alltså år 1951.
Juryn valde honom med motivationen:
”för den konstnärliga kraft och djupa
självständighet, varmed han i sin diktning söker svar
på människans eviga frågor.”
(Källa: http://www.vaxsjo.se/upload/28566/P%c3%A4rLagerkvistturen_web.pdf)


Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4r_Lagerkvist
http://www.parlagerkvist.se/