"Att döda ett barn"
En novellanalys av Amelia 9A.

Händelser
Novellen handlar om ett barn som ska gå till grannen och låna lite socker. I samma sekund kommer en man och en kvinna i en bil i full fart och kör över barnet, något som inte alls är meningen. Denna händelse sker ungefär under loppet av tio minuter. Detta märker man tydligt då man endast får följa personerna i berättelsen under en kort tid. Som exempelvis mannen i bilen som man får följa från att han tankar sin bil för att köra till havet, till dess att han åker på vägen som leder honom dit.

Man får tydligt veta vad som händer innan och efter själva händelsen men man får inte veta vad som händer när det egentligen sker. Författaren vill nog att läsaren själv ska kunna räkna ut det. Som till exempel ”Ty så barmhärtigt är livet konstruerat att en minut innan en lycklig man dödar ett barn är han ännu lycklig och innan en kvinna skriker ut sin fasa kan hon blunda och drömma om havet och den sista minuten i ett barns liv kan detta barns föräldrar sitta i ett kök och vänta på socker och tala om sitt barns vita tänder och om en roddtur och barnet själv kan stänga en grind och börja gå över en väg med några sockerbitar inslagna i vitt papper i högra handen och hela den sista minuten ingenting annat se än en bland å med stora fiskar och en bred eka med tysta åror. Efter är allting för sent. Efteråt står en blå bil på sned över vägen och en skrikande kvinna tar handen för munnen och handen blöder.” Denna händelse är också huvudhändelsen och den mest avgörande händelsen i berättelsen.

Innan detta är berättelsen om barnet och om mannen och kvinnan helt problemfri. Alla är glada och ser fram emot en härlig dag med sina nära och kära. Det enda problemet är sockret som är slut hos barnens familj, vilket i och för sig är den största anledningen till att mannen kör på barnet. I denna berättelse får man tydligt se hur lätt livet kan förändras på så kort tid. Och hur fel allt gå utan att alls vara meningen. Jag tror att detta är budskapet, att man aldrig kan förutsäga någonting och att man aldrig kan vara helt säker för att saker kan inträffa när man minst anar det.


Personer
Huvudpersonerna i denna berättelse är främst barnet som ska hämta socker och mannen i bilen. Man får egentligen inte en så tydlig uppfattning av dessa människor då de inte är särskilt väl beskrivna. Barnet får man överhuvudtaget inte veta om det är en flicka eller pojke och berättelsen säger ingenting om vare sig mannens eller barnets utseende. Man får egentligen inte heller veta så mycket om deras tankar och liknande. Men jag uppfattar mannen som en snäll och vanlig person då han inte körde över barnet med flit och då han mår väldigt dåligt av detta efter. Man får exempelvis veta hur resan hem är efter att en sådan händelse inträffat, att de inte åker till havet och att hemresan är väldigt tyst. Att han i flera nätter kommer att jagas av sitt dåliga samvete och att det kommer ta år för honom att förlåta sig själv. Man får också veta att barnet är väldigt lycklig och ser fram emot att få ro ut med sin far och att han drömmer, precis som det lyckliga paret, om att få ro långt ut. I exempelvis detta stycke framgår detta relativt tydligt, ”När barnet sedan springer genom trädgården tänker det hela tiden på ån och på båten och på fiskarna som slår”

Nästan inga dialoger förekommer förutom när mannen tankar sin bil innan de börjar sin färd till havet. Bensinförsäljaren önskar då paret en fin dag och mannen berättar då för bensinförsäljaren att de ska åka till havet och att de ska låna en båt och ro långt långt ut. Men detta säger i sig inte så mycket om hur personerna är.


Platser och miljöer
Man får i början av berättelsen veta att det sker i en liten by då de beskriver att händelsen utspelar sig i ”tredje byn”. Man får också veta att mannen känner doft av bensin och hägg, då man kan anta att det är sommar. Ett annat tecken på att det troligtvis är sommar är då mannen kör genom byn och ser äppelträden skymta förbi. Att de sedan ska ro ut med en båt tyder på att det är varmt, vilket också är typiskt för sommaren. Det framgår också i texten att det är söndag och att det är morgon.

Inledning och avslutning
Sambandet mellan inledningen och avslutningen är nog att de är motsatserna till varandra. Berättelsen börjar så otroligt positivt och ger ett glatt intryck, man kan läsa om många glada händelser och det är början på en ny, bra dag. I slutet får man veta hur tragiskt allt känns efter en sådan hemsk händelse inträffat, man får reda på hur man känner sig efter att något sådant har hänt och hur dåligt samvete man har.

Titel
Titeln ”Att döda ett barn” är en väldigt underlig titel. Jag uppfattade titeln som en instruktion till hur man dödar ett barn då de flesta instruktions böcker och liknande har liknande namn. Man kan också uppfatta titeln som väldigt konstig och annorlunda och kanske är detta något som gör att man blir lockad att läsa den. Jag tycker att titeln avslöjar lite för mycket om själva berättelsen, då man direkt kan lista ut hur den kommer att sluta. Man förstår på en gång att barnet i slutet kommer att dö och därför tycker jag att novellen borde heta något annat för att inte avslöja lika mycket.