Moa Martinsson (Helga Maria Swartz)

frstasidan.gif250px-Moa_Martinson,_1957.jpg

Vi i grupp 8 har fått Moa Martinsson som vi ska göra ett författarporträtt om.
Här kommer vi skriva om Moa, men också våra åsikter och tankar om bl.a. hennes böcker!
  • Hennes debutbok heter Kvinnor och äppelträd, den skrev hon 1933. Året därpå skrev hon fortsättningen på sin första bok, vars namn är Sallys söner. En till känd bok av henne är Mor gifter sig som hon skrev 1936. Hon har skrivit om sin självbiografiska uppväxt i Mor gifter sig, Kyrkbröllop och Kungens rosor.
  • 1979 gjordes en tv-serie som var baserad på romanen Mor gifter sig. Serien var regisserad av Per Sjöstrand, Gurie Nordwall spelade modern, Hans Wigren spelade styvfadern och Nina Ullerstam spelade Mia.
  • Innan Moa blev författare jobbade hon bl.a. som servitris på konstutställningar och senare som kallskänka. Moa var mycket intresserad av politik och började skriva redan som 12 åring. 1922 fick hon sin första insändare publicerad i tidningen "Arbetaren".
Moa Martinssons liv
Hon föddes den 2 november år 1890 i Vårdsnäs, som ligger i Östergötland. Hennes födelsenamn är Helga Maria Swartz. Under åren 1896 till 1906 bodde hon i Norrköping eller i dess närhet. Hennes mamma Kristina Swartz var inte gift, därför betraktades Moa som ett oäkta barn och det gjorde att Kristina var tvungen att lämna sitt barn till sina föräldrar, men efter några år gifte hon sig och fick då ta hem sin dotter. Moas styvfar var alkoholist och drack upp familjens pengar. På hösten 1906 fick hon en utbildningsplats på en restaurang i Stockholm och började därefter arbeta som kallskänka runt om i Sverige. Hon träffade även en man som hette Karl Johan Leonard Johansson och de gifte sig senare, och flyttade år 1910 till torpet mellan Sorunda och Ösmo. Helga Johansson blev då hennes namn, hon fick slita hårt för att skaffa kläder och mat till sina fem söner och man. Där födde hon på fem år fyra söner, 1911 Tore, 1913 Erik, 1914 Manfred och 1916 Knut. Där träffade hon även Elise Ottesen-Jensen, som inspirerade henne att börja skriva en roman, men under arbetet drunknade de två yngsta sönerna Manfred och Knut när de skulle gå över isen en aprildag 1925, och 1928 tog maken sitt liv med en dynamit.
Moa har tidigare jobbat med en konst- och industriutställning i Syltenberget i Norrköping.
Moa hade börjat skriva redan i 12-årsåldern, hon var också mycket politiskt intresserad och 1922 fick hon sin första insändare publicerad i tidningen Arbetaren under signaturen H.J. (Helga Johansson). 1927 började hon skriva artiklar om situationen för arbetarkvinnorna i de frisinnade feministernas tidning Tidevarvet.
Moa dog den 5 augusti 1964 i Sorunda församling i Sörmland.

sorunda_(8).jpg
Moa Martinssons grav

Moas böcker

Moa skriver om sitt eget liv, hennes gerne är alltså självbiografi. Hon skriver på sitt sätt för att hon tycker att arbetarkvinnor får göra så mycket mer än männen. Hon skriver alltid hur kvinnorna jobbar och alltid i deras perspektiv, aldrig om hur mannen har det. Hon ville att världen skulle få se den mörka sidan. Moa har själv varit med om att inte ha någon pappa. Hon skriver mycket om det fattiga samhället ocg hur dom ser upp till de rika. Hennes natur i böckerna är hur de fattiga lever, hon beskriver väldigt mycket hur de fattiga ser det på saken och hur dom upplever samhället. Martinsons mest kända verk är den självbiografiska trilogin om Mia: Mor gifter sig, Kyrkbröllop och Kungens rosor.


Moa i Norrköping på Grytstorget.
moa_martinson.jpg

Moa-priset

Moa Martinson-stipendiet är ett litterärt pris på 20 000 kronor som årligen utdelas av Arbetarnas bildningsförbund (ABF) och Moas vänner till en förtjänt person som skriver i Moa Martinsons anda. Priset har utdelats sedan 1989.

Bokrecensioner:


Källor:
**http://sv.wikipedia.org/wiki/Moa_Martinson**
**http://www.moa.martinson.dinstudio.se/text1_7.html**
Moas röda vägar i Norrköping (häfte)
101 svenska och utländska författare (bok)
Sällskapet Moas vänner (häfte)
Marika Stiernstedt om Moa Martinsson (häfte)
Sidor av Moa (häfte)

Grupp 8 - Moa Martinsson