Evert Taube

Evert Axel Taube (1890 - 1976)
Multimediainslag
Här kan du navigera i wikin:
Evert Taube
Bakgrund/tidiga liv
Bakgrundsfakta/tidiga liv
Konststudier
Argentina
Familj
Karriär
Några av hans verk
Priser och utmärkelser
Sammanfattning
Källor
Musik


"Vi älskar Evert Taubes visor som ett barn älskar sina sagor. Vi kan dem utantill, men vill höra den igen, gång på gång. Evert Taube gav oss den svenska sommaren. Det är möjligt, ja högst troligt, att den fanns här tidigare, men han fick oss att verkligen se, höra och uppleva den. Hör måsskriken skära genom den tidiga morgonen, årona knarra i kykorna, vinden susa i martallen! Se hur blank fjärden ligger, hur skimrande havet kan vara i solnedgången, och känn doften av nyslaget hö eller salt tång."
Ur boken Evert Taube - en del av vår vardag och vår glädje.

Bakgrund/barndom

När Evert föddes på Stora Badhusgatan 7 i Göteborg så blev han konstaterad dödfödd, men när Dr. Silverskiöld kom för att skriva dödsattesten så upptäckte han liv i Evert.

external image TaubehusetNY.jpg
Everts barndomshem. Huset har flyttats från Varvet Kusten där det låg när Evert växte upp och ligger nu på Taubegatan 3 i Göteborg.
external image IMG_1345.jpg
Everts kammare. Här skrev Evert många av sina verk och än idag finns vissa av hans ägodelar kvar här. Bland annat gittaren som han använt på flera konserter.Bakrundsfakta/tidiga liv

Evert Taube är en poet, vissångare och konstnär som föddes den 12 mars 1890 och dog den 31 januari 1976.
Han föddes i Göteborg som fjärde barn i familjen och flyttade snart till Vinga i Västergötland. Evert har själv beskrivit sin barndom som lycklig. Det fanns en liten skola där alla barnen som bodde på ön gick.

Konststudier

Han bedrev konststudier 1905-08. Hos Carl Wilhelmsson på Valand och hos teatermålarna på Storan.
1906 beslutade sig Evert för att flytta till Stockholm för att börja studera på konstakademin där. Men hans familj ogillade hans beslut och förbjöd honom att åka, då lånade han 18 kronor av sin pianolärare, farbror Svensson, som var en god vän till familjen, sedan packade han en väska med kläder, böcker, färglådor och två smörgåsar och sedan rymde han med nattåget upp till Stockholm.


Argentina

År 1910 tog Evert Taube hyra på en engelsk hjulångare för att arbeta sig över till Argentina. Där stannade han i 5år.
Där hade han en mängd olika arbeten, bland annat som förman vid kanalbyggen, adjutant hos den argentinske presidenten och gaucho (spanska för "cowboy"). Förutom engelska, som han kunde sedan tidigare, lärde han sig tala spanska och italienska, och att spela gitarr. Han återvände till Sverige år 1915 till följd av första världskrigets utbrott.

"Tärnan har fått ungar och dyker i min vik, ur alla gröna dungar hörs finkarnas musik."
Evert Taube

Familj
Everts far hette Carl Gunnar Taube. Han var sjökapten och fyrmästare på Vinga fyr. Modern som kom från Strömstad hette Julia Sofia Jacobsdotter. Paret fick tretton barn tillsammans, Evert föddes som nummer fyra i skaran.

Han gifte sig den 14 januari 1925 i Sankt Jakobs kyrka i Stockholm med Astri Bergman. Hon var skulptör och bildkonstnär.
Evert och Astri fick 3 barn tillsammans. Deras förstfödde son, Per-Evert, föddes 1926-2009, därefter kom Ellinor 1930-1998 och Sven-Bertil 1934 -. 1928 födde Astri även deras första dotter, Rose Marie, men hon dog 16 dagar senare.
Evert hade även barn med Ingeborg Østergaard, dottern fick namnet Kirsten Kruse.

external image TaubeSjosalaFotoLennartNilsson.jpg
Evert tillsammans med barnen Sven-Bertil och Ellinor på Sjösala. Foto: Lennart Nilsson

"... och med pampas bakom sig många hundra gröna mil, dit kom jag ridande en afton i april för jag ville dansa tango."
Evert Taube

Karriär

1918 debuterades Everts viskarriär då han sjöng sina egna och andras visor i Smögens godtemplareloge.
Samma år publicerades hans första bok: novellsamlingen Inte precis om kvinnorna.
1919 gör Evert succé i Stockholm och skriver en diktsamling efter han insjuknat i spanska sjukan. 1921 gör han grammofoninspelningar av sina visor.

"Jag har mött två genier i mitt liv, - Evert Taube och Picasso” - Marianne Greenwood


"Taube har egentligen en rätt förskräcklig kvinnosyn.. Taube beskriver kvinnor som antingen horor eller madonnor.. Taube befäster en rådande maktstruktur, en kvinnosyn som är oss främmande...
Taube är en mästare i ord och melodi och han kan kombinera det så att det blir så otroligt vackert att vi inte lyssnar på texten. I stället sitter vi i kvinno- och nykterhetsrörelsen och sjunger med i Flickan från Havanna. Det är ganska fascinerande." - Margareta Winberg

Evert Taube är för många svensk musikskatts heliga graal. Han och Carl Michael Bellman är de två odiskutabla tungviktarna. Än idag är Taube aktuell då det i dagarna getts ut en komplett samling om elva cd skivor i en box med alla hans inspelningar med de tidigaste från 1921. Vi på Blaskan vill därför genom denna artikel både aktualisera och belysa fenomenet Evert Taube som än i denna dag betyder så mycket för mer än en generation och lika mycket för "vanliga" människor som han betyder för musiker. Kort sagt han berör de flesta.
I Taubes visor återkommer flera personer som är hans alter egon — Frithiof Andersson som alltid är den glade gamängen som sveper ner flickorna i en yster vals och det är Rönnerdahl som är den mer ansvarstagande familjefadern. En hel del av de andra figurerna som förekommer är människor han mötte på sina resor.

Efter värnplikt startar karriären som visdiktare, poet, författare och konstnär. 1918 debuterar han på Smögens Godtemplarloge med egna och andras visor och samma år publiceras hans första bok — novellsamlingen Inte precis om kvinnor. 1919 engagerades han för underhållning till Restaurang Gillet i Stockholm och parallellt med detta jobb framträdde han i Cabaret Läderlappen. Detta år var också det året han fick sitt genombrott men också året han fick Spanska sjukan som han turligt nog överlevde. Sjukhusvistelsen gav honom tid till komponerandet och den våren publicerades vissamlingen Sju sjömansvisor och byssan lull.

Några av hans verk
Några kända visor:
Calle Schevens vals
Flicka i Havanna
Byssan lull
Sjösala vals

"O, eviga ungdom, mitt hjärta är ditt, spel opp, jag vill dansa en vals!"
Evert Taube


Citat från minnesartikel i Expressen i mars 1976:
Jo, nog sympatiserar jag med socialisterna på sätt och vis. Ni förstår att socialt och genom min släkt tillhör jag högern, till intellektet är jag folkpartist, men till mitt temperament är jag socialdemokrat - det är jag!


Priser och utmärkelser

1950 - Svenska Akademins Bellmanpris
1959 - De Nios stora pris
1960 - Evert Taube-stipendiet
1960 - Illis Quorum-medaljen
1962 - Gustaf Fröding-stipendiet
1966 - Filosofie hedersdoktor vid Göteborgs universitet
1966 - 22 oktober: Doktorspromotion på Göteborgs konserthus
1970 - 15 oktober: Invald till ledamot nr. 743 av Kungliga Musikaliska Akademin
1970 - Evert Taube-stipendiet
1993 - SKAP skapar en stipendiefond till minne av Evert Taube


Sammanfattning

Källor:
Sidor, som verkar trovärdiga, där vi kan hämta fakta ifrån:
http://www.everttaube.info/
http://www.taubesallskapet.se/
http://ne.se/lang/evert-taube
http://www.bonnieraudio.se/forfattare/alla/Forfattare/?personId=32185

Musik av Evert Taube :

Evert Taube- Så länge skjutan kan gå


Evert Taube - Dansen på Sunnanö


Evert Taube - Fritiof och Carmencita (Live - Gröna Lund 1966)
Gjord av :

Grupp 1