180px-Birger_Sjöberg.png

Birger Sjöberg, född 1885 den 6 december Vänersborg. Birger jobbade som författare,vissångare och journalist.
Barndomen
Birger sjöberg föddes den 6 december 1885 i Vänersborg, han växte upp med sina föräldrar, Gustaf och Anna Sjöberg. De ägde en liten klädaffär vid torget i Värnersborg, men det gick inte så bra efter ett tag, de fick lov att stänga ner butiken efter hård konkurrens från andra butiker. De hade en ganska bra ekonomi så Birger och hans bröder slapp svälta.
Första jobben
I skolan gick det inte så bra för Birger, men trotts detta lyckades han få plats som lärling hos en K A Vikners fotografiateljé 1899-1900, men ingen lön fick han. I början på 1900 talet lämnade han Vänersborg och begav sig till Stockholm. I Stockholm arbetade Birger som guldsmedslärling, och sedan som bodbiträde. Ett år efter han hade rest till Stockholm återvände han till Vänersborg igen, där han fick plats som bodbiträde i en färg och tapetaffär.
År 1906 återvände han till stockholm. Hans bror gösta hade fått plats på Stockholms Dagblad och bjöd föräldrara och bröderna att bo med honom. Så småningom fick Birger också anställning som journalist på tidningen genom förmedling av en av broderns vänner. Där publicerades en av Birgers första dikter om Frida.

Birger fick sedan jobb på Helsingsbors-Posten. Den ägdes av J.G Christensén, Som bad de båda bröderna att följa med till skåne.

År 1905 gjorde Birger Sjöberg sin skrev sin kärleksdikt Den Första Gång Jag Såg Dig.


Böcker
Fridas bok.
Kvartetten som sprängdes.
Kriser och kransar.

DiktanalyserInledning/bakgrund
Under sin livstid skrev han tre böcker.
Frågeställningar

Undersökning

Sammanfattning

Källor